Tuesday, 19 April 2011

Bubur Asyura






Bubur Asyura ialah bubur yang dibuat dengan pelbagai campuran ramuan pada 10 Muharram iaitu pada Hari Asyura. Ia juga dikenali sebagai sugha.
Bubur Asyura mesti mempunyai 10 jenis ramuan, jikalau lebih atau kurang, maka bubur tersebut bukan Bubur Asyura. Setiap negeri, terutama negeri-negeri di semenanjung Malaysia, mempunyai Bubur Asyura yang berlainan rasa dan ramuan. Hal ini, menyebabkan pelbagai cara untuk membuat Bubur Asyura.
Ini salah satu resepi bubur asyura yang saya dapat.

Bahan-Bahan:
1kg tepung beras
1kg gula pasir
½kg gula merah (masak dan ditapis)
½kg kacang kuda (direbus)
1kg kacang hijau (direbus)
½kg kacangtanah(digoreng tanpa minyak)
2kg ubi keledek (dipotong kecil dan direbus separuh masak)
2kg pisang
200g sagu
3 tongkol jagung segar
1kg pati santan
Garam secukup rasa
2 helai daun pandan   

Cara-cara memasak :
  • Bancuh tepung beras bersama 7 liter air,kacau di atas api.
  • Masukkan pati santan dan daun pandan.Kacau lagi sehingga pekat.
  • Masukkan gula pasir,gula merah dan garam.
  • Masukkan kacang hijau,kacang kuda, jagung dan keledek.
  • Masukkan kesemua bahan yang lain dan kacau sehingga masak.
  • Bila sudah masak tuang ke dalam acuan dan sejukkan sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment