Monday 25 April 2011

Mee goreng basah Seefood




Kalau tak suka seefood boleh juga di gantikan dengan ayam atau daging. Terpulang dengan selera anda
 
Mee goreng basah
600g mee kuning
2 ekor sotong
6 ekor udang basah
3 pokok sawi
1 sudu besar pes lada kering
2 sb minyak masak
1/2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos tomato
1/2 sudu besar kicap pekat
3 cawan air panas
 3 ulas bawang putih
garam, gula & ajinomoto
lada jeruk
cuka
gula & garam
lada besar hijau

Cara memasak
  • Tumis bawang putih hingga naik bau.
  • Kemudian masukkan pew lada
  • Masukkan sotong dan undang. Gaulkan sehingga sebati
  • Masukan sos tomato, sos tiram, kicap pekat, gula, garam dan ajinomoto. Kacau hingga rata
  • Masukan air dan biarkan hingga mendidih
  • Masukkan mee kuning kemudian gaul hingga rata
  • Masukkan daun sawi dan taugeh
  • Kalau nak pekatkan kuah boleh tambah tepung kanji
  • Untuk hiasan taburkan daun sop, potongan lada dan bawang goreng

No comments:

Post a Comment