Kali aku nak kongsi resepi roti jala pula.
Bahan-bahan
- 3 cawan tepung gandum
- 2 1/2 camb minyak masak
- 1 camt garam
- sedikit pewarna kuning
- 1 biji telur
- 2 1/2 cawan air/santan/ susu segar
Cara Memasak
- Kisar semua bahan-bahan di atas sehingga betul-betul rata
- Untuk menguji jika bahan-bahan tadi dah sesuai untuk dijadikan roti jala, masukan sudu kemudian keluarkan semula jika bahan-bahan tadi tidak putus-putus maka ia sudah cukup sesuai untuk dimasak
- Gunakan alat khas yang serupa dengan corong tetapi mempunyai banyak lubang. Org dahulu menggunakan tempurung kelapa yang telah di tebuk untuk membuat roti jala
- Masak di kuali untuk beberapa saat dengan menggunakan hanya sedikit ninyak agat tidak melekat di kuali sahaja
- Kemudian angkat jika sudah masak teru gulung
- Sedap dimakan dengan kari ataupun kuah dal. Kalau nak moden sikit gunalah Kaya
No comments:
Post a Comment