Sunday, 24 April 2011

Roti jala






Kali aku nak kongsi resepi roti jala pula.
Bahan-bahan
  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 camb minyak masak
  • 1 camt garam
  • sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 2 1/2 cawan air/santan/ susu segar 
Cara Memasak 
  • Kisar semua bahan-bahan di atas sehingga betul-betul rata
  • Untuk menguji jika bahan-bahan tadi dah sesuai untuk dijadikan roti jala, masukan sudu kemudian keluarkan semula jika bahan-bahan tadi tidak putus-putus maka ia sudah cukup sesuai untuk dimasak
  • Gunakan alat khas yang serupa dengan corong tetapi mempunyai banyak lubang. Org dahulu menggunakan tempurung kelapa yang telah di tebuk untuk membuat roti jala
  • Masak di kuali untuk beberapa saat dengan menggunakan hanya sedikit ninyak agat tidak melekat di kuali sahaja
  • Kemudian angkat jika sudah masak teru gulung
  • Sedap dimakan dengan kari ataupun kuah dal. Kalau nak moden sikit gunalah Kaya

No comments:

Post a Comment