Monday 25 April 2011

Laksa Penang



Kalau pergi Pulau Pinang tapi tak merasa laksa Penang memang rugi. Laksanya memang sedap. Tapi bagi yang tak berkesempatan ke Pulau Pinang jagan risau cuba saja resepi yang saya kongsikan ini.

Bahan-bahan
1 kilo mee laksa (dicelur)
1 kg ikan kembung
2 batang bunga kantan
5 keping asam gelugur
10 biji cili padi
1 tangkai daun kesum
2 sudu besar otak udang
1 batang serai (diketuk)
4 liter air
1 biji timun
sedikit daun salad
2 biji bawang besar
2 sudu besar cili kisar
4 biji telur rebus
garam secukup rasa
 


Cara Memasak
  • Rebus ikan kembung sehingga lembut kemudian buang tulangnya
  • Kisar isi ikan tadi hingga hancur
  • Masukkan Bawang besar, bunga kantan, serai, daun kesum, cili padi, cili kisar, asam gelugur, otak udang dan air kedalam periuk. Biarkan mendidih selama 20 hingga 30 minit
  • Kemudian masukkan isi ikan dan garam secukup rasa. Biarkan selama 10 hingga 15 minit
  • Tuangkan kuah panas keatas mee laksa
  • Letakkan salad, timun dan telur rebus sebagai hiasan
Resepi ini hasil kiriman seorang sahabat dari Pulau Pinang

No comments:

Post a Comment