Resepi ini kiriman cik Siti dari Keningau Sabah. Terima kasih saya ucapkan.
Bahan-Bahan:
1 santan (dari 1 ½ biji kelapa)
sedikit garam
sedikit garam
Bahan Cendol 20 helai daun pandan } dikisar 500ml air } & ditapis
sedikit pewarna hijau
1 camt. air kapur
150 g. tepung kacang hijau
1 camB. tepung beras
430 ml air
Bahan Air Gula
300 g. gula melaka (dicincang)
100 g. gula pasir
250 ml air
2 helai daun pandan (disimpul)
sedikit pewarna hijau
1 camt. air kapur
150 g. tepung kacang hijau
1 camB. tepung beras
430 ml air
Bahan Air Gula
300 g. gula melaka (dicincang)
100 g. gula pasir
250 ml air
2 helai daun pandan (disimpul)
Cara-cara memasak
· Untuk membuat cendol. Campur air daun pandan, pewarna hijau, air kapur, tepung kacang hijau, tepung beras dan air hingga tidak bergentel.
· Kacau di atas api sederhana hingga kental dan berkilat.
· Sediakan semangkuk besar air sejuk. Letak acuan/tapisan cendol di atas mangkuk.
· Tuangkan bancuhan yang sudah masak tadi kemudian tekan dengan senduk untuk mendapatkan bentuk cendol. Biar 15 minit sebelum dituskan dan disimpan di dalam peti sejuk.
· Untuk membuat air gula. Jerang semua bahan hingga gula larut. Biar sejuk.
· Untuk menghidangnya, letak cendol di dalam gelas, tambah kiub ais. Tuangkan santan bercampur garam dan air gula
No comments:
Post a Comment