Tuesday 19 April 2011

Cendol






Resepi ini kiriman cik Siti dari Keningau Sabah. Terima kasih saya ucapkan. 
 
Bahan-Bahan:
 1 santan (dari 1 ½ biji kelapa)
sedikit garam

Bahan Cendol 20 helai daun pandan } dikisar 500ml air } & ditapis
sedikit pewarna hijau
1 camt. air kapur
150 g. tepung kacang hijau
1 camB. tepung beras
430 ml air

Bahan Air Gula
300 g. gula melaka (dicincang)
100 g. gula pasir
250 ml air
2 helai daun pandan (disimpul)

Cara-cara memasak
·         Untuk membuat cendol. Campur air daun pandan, pewarna hijau, air kapur, tepung kacang hijau, tepung beras dan air hingga tidak bergentel.
·         Kacau di atas api sederhana hingga kental dan berkilat.
·         Sediakan semangkuk besar air sejuk. Letak acuan/tapisan cendol di atas mangkuk.
·         Tuangkan bancuhan yang sudah masak tadi kemudian tekan dengan senduk untuk mendapatkan bentuk cendol. Biar 15 minit sebelum dituskan dan disimpan di dalam peti sejuk.
·         Untuk membuat air gula. Jerang semua bahan hingga gula larut. Biar sejuk.
·         Untuk menghidangnya, letak cendol di dalam gelas, tambah kiub ais. Tuangkan santan bercampur garam dan air gula

No comments:

Post a Comment